czwartek, 28 kwietnia 2016

Smardz jadalny (Morchella esculenta)



        Na zakończenie sezonu smardzowego - smardz jadalny. Jego środowisko w jakim można go znaleźć różni się nieco od miejscówek innych smardzowatych. To już nie były tak gęsto zbite i ciężko dostępne  zarośla , a raczej świetliste lasy dębowo - jesionowe , oraz otwarte trawiaste tereny wilgotne w pobliżu zarośli.
           Wyróżnia się kilka kilka odmian tego gatunku jak np. odmiana ciemna (Morchella esculenta var. umbrina). Młode owocniki wyglądają na jaśniejsze , ponieważ początkowo mają jaśniejsze i grubsze krawędzie żeberek . Z czasem żeberka robią się cieńsze i bardziej uwidaczniają się jego ciemne zagłębienia zwane alweolami.  Odmiana okrągła (Morchella esculenta var. rotunda) jest znacznie jaśniejsza i u młodych owocników jest to kolor  miodowo ochrowy ,z wiekiem nieco ciemnieje i brązowieje. Tą odmianę spotkałem w trawie przy stawie.


Morchella esculenta var. umbrina



Morchella esculenta var. umbrina




Morchella esculenta var. rotunda



Morchella esculenta var. rotunda
Gatunek objęty częściową ochroną gatunkową i zamieszczony na czerwonej liście grzybów z kategorią "R"- rzadkie"

                                                                                                                                                       Wysoczyzna Elblaska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.