Na zakończenie sezonu smardzowego - smardz jadalny. Jego środowisko w jakim można go znaleźć różni się nieco od miejscówek innych smardzowatych. To już nie były tak gęsto zbite i ciężko dostępne zarośla , a raczej świetliste lasy dębowo - jesionowe , oraz otwarte trawiaste tereny wilgotne w pobliżu zarośli.
Wyróżnia się kilka kilka odmian tego gatunku jak np. odmiana ciemna (Morchella esculenta var. umbrina). Młode owocniki wyglądają na jaśniejsze , ponieważ początkowo mają jaśniejsze i grubsze krawędzie żeberek . Z czasem żeberka robią się cieńsze i bardziej uwidaczniają się jego ciemne zagłębienia zwane alweolami. Odmiana okrągła (Morchella esculenta var. rotunda) jest znacznie jaśniejsza i u młodych owocników jest to kolor miodowo ochrowy ,z wiekiem nieco ciemnieje i brązowieje. Tą odmianę spotkałem w trawie przy stawie.
Morchella esculenta var. umbrina |
Morchella esculenta var. umbrina |
Morchella esculenta var. rotunda |
Morchella esculenta var. rotunda Gatunek objęty częściową ochroną gatunkową i zamieszczony na czerwonej liście grzybów z kategorią "R"- rzadkie" Wysoczyzna Elblaska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.